Statistika

Posjetitelja: 527979
Home arrow Povijest kluba
Povijest kluba PDF Ispis E-mail
Administrator   
Ponedjeljak, 18 Veljača 2008
Sadržaj
Povijest kluba
Stranica 2

JOSIPDOLSKI ŠPORTSKI KLUB

          

Klub je osnovan tj. pravila našeg kluba odobrena su 20. lipnja 1935. godine te se čuvaju u Hrvatskom arhivu. U pravilima se navodi "da će klub gajiti i razvijati sport, a naročito nogomet". Momčad je imala crvene majice i bijele hlačice. Navodi se i značka kluba koja je okruglog oblika sa inicijalima J.ŠK. (Ne zna se da li je sačuvana ijedna značka). Za privremenog tajnika izabran je J. Kišćanović, dok je predsjednički potpis nečitak. Kao sudionici osnivanja se navode: Mato Belančić, Anton Kostelić, Ivan Mila ... Ne zna se da li je klub odigrao službenu utakmicu i kada prestaje djelovati.

 

 

DRVODJELAC JOSIPDOL

         

Od 1947. godine u Josipdolu se budi nogometna aktivnost. Prve dvije do tri godine igralo se između sebe, bez da je klub bio registriran. Od 1950. godine osnovan je nogometni klub "Drvodjelac". Pokretač i osnivač bio je Josip Turkalj (1922.) koji je bio prvi predsjednik i trener kluba. Klub je dobio ime po Pilani u Josipdolu, a zemljište za igralište dobiveno je odmah uz Dom. Prema dosadašnjim saznanjima i ljestvici prvenstva, klub je nastupao u drugom službenom prvenstvu Oblasnog nogometnog odbora 1951. godine u Zonskoj ligi - južna grupa, gdje je osvojio posljednje mjesto. Prema sjećanju Josipa Turkalja za klub su nastupali: Ivan Rendulić, Milan Rendulić, Boro Dadasović, Milan Jovetić, Boško Janjčić, Stevo Jovetć, Kosanović... Čini se da je klub prestao sa radom oko 1953. godine, te je trebalo proći punih dvadeset godina da se ponovno osnuje klub, sada pod imenom "Josipdol".

 

Zonska liga - južna grupa  1951. godine

  1.      Sloga Otočac 6 4 1 121:9 9  
  2.      Branko Latas Plaški 6 3 2 113:14 9  
  3.      Borac Brinje 6 2 2 210:6 6  
  4.     Drvodjelac Josipdol 6 0 1 52:17 1  

 

 

NK JOSIPDOL 30.1.1975. - 1986., 2.8.1994.

         

Nogometni klub "Josipdol" osnovan je 30. siječnja 1975. godine u Zadružnome domu u Josipdolu. Među osnivačima kluba bili su: Vlado Jandrlić, Vlado Belančić, Jovo Puhar, Mate Volarić, Ivica Bokulić, Josip Bertović, Mišo Popović i drugi. Igralište je bilo na mjestu koje se zove "Luka" kako se naziva i danas. Tradicija nogometa u Josipdolu je "poduža", počevši od "Josipdolskog športskog kluba" iz tridesetih godina prošlog stoljeća do "Drvodjelca" pedesetih, a nogometno igralište, kao osnovni preduvjet igranja, uvijek je postojao. No nije bilo svlačionica, stoga su se koristili školsko zgradom ili obližnjim hotelom. Ubrzo su u klub ušli i drugi članovi: Ivica Bokulić, Milan Radmanović, Mate Volarić, Mišo Miščević, Đuro Popović i Boro Dadasović.

 

 

 Image

Momčad Josipdola 1977. godine, jedna od najstarijih fotografija momčadi: Franjo Šančić, Anton Ševrović, Milan Franjković, Đorđe Ogrizović, Željko Turkalj, Borislav Trbojević, Josip Adijević; donji red: Eade Vorkapić, Marijan Župan, Željko Župan, Gojko Mudrić, Milan Jančić, Dragan Rendulić

 Image

Momčad Josipdola 1978./1979. godine: Josip Mihaljević, Zoran Popović, Đorđe Ogrizović, Đorđe Klipa, Zakir Hrnić, Nedjeljko Radošević, Milan Franjković, Željko Turkalj; donji red: Joso Žanić, Gojko Mudrić, Ljubomir Škoro, Milan Jančić, Anton Ševrović

 

Od 1975. pa do 1978. godine momčad je igrala u Karlovačkoj ligi, a u sezoni 1977./1978. odustala je od natjecanja nakon II kola. Tada je uslijedio i prijelaz u Goransku ligu. U nekoliko godina klub je uvijek bio u sredini ljestvice, a najbolji poredak imao je u sezoni 1980./1981., kada seniori osvajaju četvrto mjesto. Zbog pomanjkanja dokumentacije, dosta je teško "posložiti" prvih desetak godina postojanja kluba, osim po fotografijama. No do prekida rada kluba došlo je nakon incidenta na utakmici, kada je klub kažnjen, a to je bio razlog što je klub prestao s djelovanjem.

 Image

Momčad Josipdola 1980. godine u Goranskoj ligi: Joso Žanić, Josip Belančić, Pero Šupica, Josip Bogović, Josip Mihaljević, Drago Crnković, Gojko Mudrić, Bogoljub Radmanović (trener); donji red: Simo Miščević, Đorđe Ogrizović, Rade Miščević, Josip Badanjak, Zlatko Vukelić, Momir Miščević

 

Najveći uspjeh kluba postigli su juniori koji postaju prvaci lige u sezoni 1981./1982. godine. Prema fotografiji za juniore su igrali: Gračanin, Turkalj, Badanjak, Mudrić, Belančić, Boca Gračanin, Mudrić, Kolić, Omić, Paulić, a trener je bio Mišo Popović.


          Prvi predsjednik kluba postaje Ivica Bokulić, tajnik je Vlado jandrlić, blagajnik Mate Volarić. Kasnije je predsjednik Joso Bertović i Đuro Popović, tajnik je Vlado Belančić. Osamdesetih godina NK Josipdol ulazi pod okrilje Sportskog društva Josipdol koje je još imalo kuglački i budokai klub.
          Prvi trener seniora bio je Jovo Puhar, sljedili su: Bogoljub Dokmanović i Mišo Popović (prvo vodi juniore, a kasnije i seniore). Juniore je vodio i Rajko Šegan.

 


Zadnja Promjena ( Četvrtak, 29 Travanj 2010 )
 
 
Copyright © 2008 nk-josipdol.hr